چه کسانی به قرص آهن نیاز دارند؟، آهن یک مادهی معدنی مهم است که بهطور طبیعی در بسیاری از غذاها وجود دارد، به بعضی از محصولات غذایی اضافه میشود و بهعنوان مکمل غذایی به فروش میرسد. آهن جزء ضروری هموگلوبین (پروتئین موجود در گلبولهای قرمز خون) است که اکسیژن را از ریهها به بافتها منتقل میکند. این مادهی معدنی در میوگلوبین هم یافت میشود، پروتئین دیگری که از متابولیسم عضلات و بافتهای همبند پشتیبانی میکند.
آهن همچنین در رشد فیزیکی، رشد عصبی، عملکرد سلولی و سنتز بعضی از هورمونها نقش دارد. کمخونی فقر آهن یکی از شایعترین اختلالات تغذیهای در جهان است که ۲۵ درصد مردم به آن مبتلا هستند. مصرف روزانهی مکمل بخش مهمی از فرآیند درمان کمخونی فقر آهن به شمار میرود.
مصرف مکمل آهن چه فوایدی دارد؟
اکثر مردم تمام آهن مورد نیاز خود را از غذاها دریافت میکنند. اما زمانی که دچار کمخونی هستید، مقدار آهن بدن بهقدری پایین است که نمیتوانید آن را با رژیم غذایی به سطح طبیعی برگردانید. مکمل دارویی به شما این اجازه را میدهد که بهراحتی آهن بدن خود را با مصرف روزانهی یک قرص افزایش دهید.
چه کسانی به قرص آهن نیاز دارند؟
کمبود آهن، فولات (ویتامین B9) و ویتامین B12 و همچنین التهاب و عفونت مزمن همگی میتوانند باعث کمخونی شوند، اما فقر آهن شایعترین دلیل بروز این مشکل است. افراد زیر بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به کمخونی فقر آهن هستند.
زنان باردار
در طول بارداری، تولید گلبولهای قرمز خون و حجم پلاسما بیشتر میشود. درنتیجه، زنان باردار به آهن بیشتری نیاز دارند و باید از مکمل استفاده کنند. انتخاب بهترین قرص آهن در بارداری از کمبود آهن که میتواند خطر مرگ و میر مادر و جنین، زایمان زودرس و تولد نوزاد کموزن را افزایش دهد، جلوگیری میکند.
شیرخواران و کودکان خردسال
شیرخوارانی که زودتر از موعد یا با وزن کم متولد میشوند یا مادرانشان کمبود آهن دارند، بهدلیل رشد سریع در معرض خطر کمبود آهن هستند. سایر کودکان در ۶ تا ۹ ماهگی ممکن است به این مشکل مبتلا شوند. به همین دلیل، توصیه میشود از پایان ۶ ماهگی تا پایان ۲ سالگی از قطرهی آهن استفاده کنند.
دربارهی ضرورت مصرف مکمل آهن و نحوهی انتخاب بهترین قرص آهن برای کودکان بزرگتر از ۲ سال با متخصص اطفال مشورت کنید.
زنانی که در دوران قاعدگی خونریزی شدید دارند
نوجوانان و زنان جوانی که با مشکل منوراژی (خونریزی شدید قاعدگی) مواجه هستند در معرض خطر کمبود آهن قرار دارند، چرا که نسبت به سایر زنان در هر چرخهی قاعدگی آهن بیشتری از دست میدهند. بر اساس تحقیقات، در زنانی که در سنین باروری بهسر میبرند، منوراژی مسؤول ۳۳ تا ۴۱ درصد موارد ابتلا به کمخونی فقر آهن است. به همین دلیل، انتخاب بهترین قرص آهن برای نوجوانان و جوانان اهمیت زیادی دارد.
اهداکنندگان خون
اگر بهطور مکرر اهدای خون انجام دهید، خطر ابتلا به کمخونی افزایش مییابد. در یک مطالعه روی ۲۴۲۵ اهداکنندهی خون، مردانی که حداقل سه بار در سال و زنانی که حداقل ۲ بار در سال اهدای خون انجام داده بودند، پنج برابر بیشتر از سایر اهداکنندگان در معرض خطر کمبود ذخایر آهن قرار داشتند.
افراد مبتلا به سرطان
تقریبا ۶۰ درصد بیماران مبتلا به سرطان رودهی بزرگ در هنگام تشخیص بیماری دچار کمبود آهن هستند که احتمالا این مشکل از خونریزی مزمن گوارشی ناشی میشود. شیوع کمبود آهن در بیماران مبتلا به سایر انواع سرطان بین ۲۹ تا ۴۶ درصد است. این بیماران غالبا بهدلیل شیمیدرمانی، خونریزی مزمن یا بیاشتهایی به کمبود آهن مبتلا میشوند.
کسانی که بیماری گوارشی دارند یا جراحی دستگاهی گوارش انجام دادهاند
افراد مبتلا به بعضی از اختلالات گوارشی (از جمله بیماری سلیاک، کولیت اولسراتیو و بیماری کرون) یا کسانی که دستگاهی گوارش خود را جراحی کردهاند (مانند جراحی برداشتن معده یا روده) در معرض خطر کمبود آهن قرار دارند. چون قادر به مصرف بعضی از غذاها نیستند، رودهی آنها نمیتواند آهن کافی جذب کند یا بهدلیل خونریزی دستگاهی گوارش آهن زیادی از دست میدهند.
افراد مبتلا به نارسایی قلبی
تقریبا ۶۰ درصد بیماران مبتلا به نارسایی قلبی مزمن از کمبود آهن و ۱۷ درصد آنها از کمخونی فقر آهن رنج میبرند. مهمترین دلایل کمبود آهن در این بیماران عبارتند از: تغذیهی نامناسب، سوء جذب و استفاده از آسپرین و سایر داروهای ضدانعقاد خوراکی که ممکن است باعث خونریزی دستگاهی گوارش شوند.